Contstant “aan” staan is slecht voor thuiswerkers

Een groot deel van een stabiel leven bestaat uit het verdelen van je aandacht. Zo heb je een werkleven, een thuissituatie en een sociaal leven. Tijdens de coronacrisis komen al deze onderdelen van je leven in een onzekere en turbulente fase terecht. Thuis is thuis niet meer en voldoet ook niet meer als oase van rust. Medewerkers staan in een thuiswerk situatie vrijwel altijd “aan”. Dit is niet voordelig voor de mentale gezondheid en stressniveaus van medewerkers.

Wat maakt thuiswerken zo stressvol?

Alhoewel thuiswerken een aantal voordelen heeft (geen reistijd, vertrouwde omgeving) heeft ook een groot aantal nadelen. Deze nadelen zorgen ervoor dat veel thuiswerkers een aantal vaardigheden moeten bezitten. Een aantal vaardigheden die de thuiswerker dient te hebben zijn: plannend vermogen, organisatorisch sterk zijn en prioriteiten kunnen stellen. Veel mensen beschikken echter niet over de net genoemde vaardigheden. Hierdoor word een thuiswerksituatie erg chaotisch en stressvol.

Wat maakt dat je altijd “aan” staat

Zoals eerder benoemd was je werkgebied een ander gebied dan je thuisgebied. Tijdens de corona-crisis is dit voor veel mensen echter abrupt veranderd. Omdat je thuis nu werkt is het voor veel mensen lastig om hun laptop als het ware “dicht” te slaan. Hierdoor blijven mensen zelfs na werkuren nog reageren op e-mails of in vergaderingen hangen. Hierbij komt ook nog je thuissituatie en sociale leven aan te pas. Tijdens het thuiswerken ervaart men namelijk veel prikkels van hun omgeving. Zo roepen de kinderen je weer, loopt de buurvrouw zwaaiend langs en belt de postbode aan of je een pakketje voor de buren aan wilt nemen. Kleine dingen zul je zeggen, maar tijdens een stressvolle werkdag kan men dat er echt niet bij hebben!

Kan thuiswerken in deze stressvolle situatie nog?

Nu hoor ik u denken “Is dit thuiswerken dan nog wel houdbaar?” en die vraag begrijpen wij volledig! Thuiswerken is zeker een goede methode om nog te kunnen werken in de corona-crisis maar de thuiswerker moet meer stress-relief hebben en beter aan timemanagement doen. Fysiek houden mensen dit namelijk op deze manier nog lang vol maar mentaal moet er in sommige situaties wel echt iets veranderen. Bedrijven zijn echter hard bezig om oplossingen te zoeken en te bieden voor mensen in een dergelijke situatie. Werknemer en werkgever moeten namelijk samen uit deze crisis komen.

Interesse in stressvermindering?

Wij van StressVRee maken software die stress verminderd. Bent u geïnteresseerd in de manier waarop? Dan kunt u een kijkje nemen op onze website https://stressvree.com/contact/. U kont ons via de contact pagina benaderen en wij gaan dan samen kijken naar wat StressVRee voor u kan betekenen.

Laatste blogs

Hoe thuiswerken/lockdown zorgt voor veel problemen

December 16, 2020

Bekijk bericht

Stress zorgt voor meer dan alleen mentale problemen

November 20, 2020

Bekijk bericht

Zoombies is het gevaar van 2020

November 13, 2020

Bekijk bericht

Waarom je niet met stress door moet blijven lopen

November 5, 2020

Bekijk bericht

Thuiswerken speelt burn-outs in de kaart

October 29, 2020

Bekijk bericht