Hoe thuiswerken/lockdown zorgt voor veel problemen

Thuiswerken tijdens een lockdown zorgt zoals eerder benoemd voor de nodige stress bij mensen. Echter is deze “stress” die ze ervaren vaak debet aan andere problemen. Zo reageert ieder mens anders op stress waardoor ieder mens dus ook andere problemen ontwikkelt. In deze blog gaan we een aantal potentiële negatieve uitkomsten bespreken waar teveel stress tot kan leiden. Dit gaat namelijk veel verder dan simpelweg een beetje “stressed out” zijn.

Toename gewicht door stress

Stress zorgt ervoor dat mensen een uitweg zoeken. Tijdens de lockdown(s) was dit voor veel mensen in de vorm van eten. Mensen grepen tijdens het thuiswerken vaker naar ongezonde snacks en hadden meer tijd over om ongezien toch nog dat 2e koekje te pakken. Hierdoor stijgt het aantal mensen met overwicht in Nederland. Gewicht wordt steeds minder als prioriteit gezien en dat is te merken in de cijfers. 25% van de Nederlanders is een paar kilo aangekomen gedurende de corona-periode. Ook mede door de corona-crisis gaan de kilo’s er niet makkelijk af. Sportscholen zijn namelijk in beperkte mate bereikbaar en buiten wordt het alsmaar kouder. De toename in gewicht zorgt op de langere termijn ook voor gezondheidsproblemen en mentale problemen.

Verslavingen

Het zoeken naar een uitweg kan soms een nog drastischere wending nemen. Sommige mensen grijpen namelijk naar alcohol of drugs. Bij het Antwerpse adviespunt voor verslavingen zijn 40% meer meldingen binnengekomen over het overmatige gebruik van alcohol en drugs. De onzekerheid en stress over de toekomst wordt veel mensen namelijk te veel. Een reden voor het stijgen van het aantal meldingen kan ook gewijd worden aan het feit dat stellen meer op elkaars lip zitten en hierdoor de ernst van de verslaving eerder door hebben. Het feit dat veel hoogopgeleide vrouwen (vaak werken hoogopgeleide thuis) verslaafd zijn is opmerkelijk. Normaliter past dit namelijk niet helemaal in het verslavingsbeeld.

Slechtere scholing

Dat de jongeren hard getroffen worden door de corona-crisis stond al vast, echter is de ernst van de problemen veel groter. Scholieren aan de middelbare scholen kregen vorig jaar een “corona-diploma” uitgereikt en eerstejaars aan studies hadden te maken met een geschrapt bindend studieadvies. Al met al lopen veel studenten/scholieren tegen een redelijke kennisachterstand aan. Fysieke werkcolleges worden niet tot weinig gegeven waardoor de boodschap op een beperkte manier aankomt. Docenten kunnen niet meer zien of mensen opletten, of ze vragen hebben en of ze goed meedoen in hun projectgroepen. Door deze verslechterde kwaliteiten komen veel studenten en scholieren in de problemen. Omdat het waarschijnlijk invloed heeft gehad op 2 studiejaren zullen studenten en scholieren dit zeker merken. Het welzijn van studenten is ook in gevaar door de sociale afzondering en gebrek aan hulp.

Interesse in stressvermindering?

Wij van StressVRee maken software die stress verminderd. Bent u geïnteresseerd in de manier waarop? Dan kunt u een kijkje nemen op onze website https://stressvree.com/contact/. U kont ons via de contact pagina benaderen en wij gaan dan samen kijken naar wat StressVRee voor u kan betekenen.

Laatste blogs

Contstant “aan” staan is slecht voor thuiswerkers

December 2, 2020

Bekijk bericht

Stress zorgt voor meer dan alleen mentale problemen

November 20, 2020

Bekijk bericht

Zoombies is het gevaar van 2020

November 13, 2020

Bekijk bericht

Waarom je niet met stress door moet blijven lopen

November 5, 2020

Bekijk bericht

Thuiswerken speelt burn-outs in de kaart

October 29, 2020

Bekijk bericht