Thuiswerken speelt burn-outs in de kaart

Tijdens de corona-crisis moesten bedrijven vanaf het ene moment op het andere moment geheel thuis gaan werken. Dit zorgde voor een grote verandering binnen een beperkte tijd. Hierdoor ontstond er veel stress bij de thuiswerkers. Thuiswerken wordt door veel mensen niet als optimaal ervaren. Veel mensen vonden het fijn om de thuissituatie te scheiden met het werk, dit is niet meer mogelijk. Thuis krijg je constant veel prikkels en overleggen met collega’s gaat vaak niet soepel (internetverbinding, technologische kloven).

Thuiswerken voelt als een marathon zonder eindstreep

Door de corona-crisis is iedereen thuis komen te werken. Omdat de crisis geen einddatum heeft voelt het voor veel mensen als een marathon zonder eindstreep. Dit komt volgens hoogleraar Mark van Vugt door het gebrek aan sociaal contact en motivatie. De verminderde motivatie kan komen door de economische maar ook sociale onzekerheid waar men momenteel in leeft. Onzekerheid doet namelijk heel erg veel met mensen

Klachten door thuiswerken

Volgens van Vugt zorgt thuiswerken voor vermindering van de creativiteit, sociale cohesie en zingeving. Door al deze problemen vreest hij dat door langdurige blootstelling aan sociale en professionele isolatie zal resulteren in een burn-out. Burn-outs zijn voor veel mensen nog altijd taboe. Mensen hebben vooroordelen of gedachtes bij een burn-out. Veel mensen denken namelijk dat een burn-out wel meevalt, terwijl dit zeker niet het geval is. Het grootste probleem van een burn-out is dat de meeste mensen niet doorhebben dat ze het hebben tot het te laat is.

Een burn-out voorkomen is beter dan behandelen

Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out constateert momenteel zelfs een enorm hoog percentage die strugglen met de huidige situatie. 56% zal uitvallen met burn-out klachten als zij niet binnen 6 maanden de juiste hulp krijgen. Normaliter is dit percentage rond de 17%. Bedrijven kunnen de medewerker beter beschermen tegen een burn-out dan het behandelen hiervan. Een medewerker met een burn-out kost een ondernemer namelijk gemiddeld €250,- per maand. Voorkomen is ook voor de medewerker beter. Herstellen van een burn-out is namelijk veel lastiger dan het actief voorkomen.

Interesse in stressvermindering?

Wij van StressVRee maken software die stress verminderd. Bent u geïnteresseerd in de manier waarop? Dan kunt u een kijkje nemen op onze website https://stressvree.com/contact/. U kont ons via de contact pagina benaderen en wij gaan dan samen kijken naar wat StressVRee voor u kan betekenen.

Laatste blogs

Hoe thuiswerken/lockdown zorgt voor veel problemen

December 16, 2020

Bekijk bericht

Contstant “aan” staan is slecht voor thuiswerkers

December 2, 2020

Bekijk bericht

Stress zorgt voor meer dan alleen mentale problemen

November 20, 2020

Bekijk bericht

Zoombies is het gevaar van 2020

November 13, 2020

Bekijk bericht

Waarom je niet met stress door moet blijven lopen

November 5, 2020

Bekijk bericht