Waarom je niet met stress door moet blijven lopen

Stress wordt door veel mensen niet als een groot probleem gezien. Nederlanders hebben van origine een nuchtere houding. Dit zorgt ervoor dat er niet vaak gesproken wordt over stress en de gevolgen hiervan. Je hoort vaak dingen zoals “Ach zo erg is het toch niet?” “Stel je niet zo aan” maar dit zorgt er alleen maar voor dat de problemen groter worden. In deze blogpost zullen wij haarfijn uitleggen waarom stress niet moet worden onderschat en waarom je er niet mee door moet lopen.

Kwaliteitsverlies op werk

Als de werkdruk te hoog word dan resulteert dit vaak in stress. Medewerkers die te veel stress ervaren presteren over het algemeen slechter als medewerkers die goed in hun vel zitten. Door de mindere prestaties op de werkvloer stijgt de werkdruk alleen maar. Er komt namelijk ook nog prestatiedruk bij en als een medewerker teveel stress heeft en minder presteert werkt dit niet opbeurend. Een efficiënte en gemotiveerde medewerker telt voor 2 en een gestresste medewerker telt er voor 0,5.

Ontwikkeling van chronische stress

Medewerkers die langdurige stress ervaren hebben de kans om chronische stress te ontwikkelen. Chronische stress kan ontstaan door langdurige blootstelling aan stress te bagatelliseren en door niet in te grijpen. Mensen die door langdurige blootstelling chronische stress ontwikkelen zullen in de toekomst ook vatbaarder worden voor stress. Mensen die leiden aan deze “overgevoeligheid” zullen dus bij het minste geringste de kans hebben om zichzelf te verliezen in hun stress. Chronische stress treed dus op bij verwaarlozing en kan resulteren in veel grotere problemen. Voorkomen en behandelen voor het te laat is, is dus altijd beter als achteraf als pas ingrijpen.

Chronische stress zorgt voor andere mentale problemen

Chronische stress maakt een medewerker vatbaarder voor het oplopen van andere mentale problemen door de constante blootstelling aan stress. Burn-outs, angststoornissen en depressie worden hier vaak door veroorzaakt. Deze mentale problemen zijn vaak erg lastig te behandelen en zijn voor de medewerker enorm impactvol. Organisaties dienen dus in het belang van de medewerkers te denken en stress aan te pakken als een topprioriteit.

Interesse in stressvermindering?

Wij van StressVRee maken software die stress verminderd. Bent u geïnteresseerd in de manier waarop? Dan kunt u een kijkje nemen op onze website https://stressvree.com/contact/. U kont ons via de contact pagina benaderen en wij gaan dan samen kijken naar wat StressVRee voor u kan betekenen.

 

Laatste blogs

Hoe thuiswerken/lockdown zorgt voor veel problemen

December 16, 2020

Bekijk bericht

Contstant “aan” staan is slecht voor thuiswerkers

December 2, 2020

Bekijk bericht

Stress zorgt voor meer dan alleen mentale problemen

November 20, 2020

Bekijk bericht

Zoombies is het gevaar van 2020

November 13, 2020

Bekijk bericht

Thuiswerken speelt burn-outs in de kaart

October 29, 2020

Bekijk bericht